Veturillo, przystanki, kebaby, zapiekanki

Czy naprawdę to są miejsca łączące ludzi, ważne kulturowo? Rozumiem, że dla soyowego latte w rurkach, miejsca oddawania hulajnóg mogą mieć aspekty kultu religijnego ale no bez przesady! Z tą logiką byle buda z żarciem ma być portalem? Przystanek tramwajowy? Proponuję krzak przy oligocence - łączy ludzi, bo gdy na zimę zabierają tojki z parku Herberta w Wawie, to można z kimś - również za potrzebą - pogadać, a i w lato funkcjonuje, więc całosezonowy. Kto to akceptuje? Wstyd. :/

Comments

• TrenerSmokuw-PGOTrenerSmokuw-PGO Posts: 13 ✭✭

W kebabach można często zobaczyć i poznać ludzi z innych kultur, azjatyckich. Wbijasz i pytasz skąd jest, czy mu się podoba, czy dawno przyjechał, gdzie mieszkał wcześniej itp. Często są tam ludzie gadatliwi, czują się tu nie do końca u siebie, chętnie pogadają.

Przystanek rowerów to z kolei zachęca do eksploracji. Odwiedzasz powiedzmy kuzyna w innym mieście, włączasz grę i już sobie widzisz "ocho, tu mam wypożyczalnie rowerów, jutro się przejadę na wycieczkę".

Zapiekanki - zwiedzasz miasto, oglądasz atrakcje: pomniki, murale, kościoły, tabliczki. Widzisz miejsce z zapiekankami, idziesz przekąsić i zwiedzasz dalej, przy okazji podglądasz lokalsów i może któregoś zagadujesz. A może te zapiekanki są nieco inne niż w twojej miejscowości?

Jak widać różne są punkty widzenia.

Polecam wyjąć kija z dupy. To chodzi o gry dla dzieci i o ruch na świeżym powietrzu i zwiedzaniu kraju jaki jest, raz ładniejszy a raz trochę brzydszy, a nie o rozrywkę jedynie dla elit mieszkających w centrach największych miast!

Taka uwaga na koniec. Nie pisz o "portalach", a o "punktach trasy", z angielska waypoint - to jest wspólna baza do wszystkich gier Niantica.

• sinsihsjsjs-PGOsinsihsjsjs-PGO Posts: 188 ✭✭✭
    edited January 27

Nie chcę ciebie martwić ale nawet przystanki autobusowe te stojące przy drogach dzisiaj przechodzą. Nawet w regulaminie niantic widnieje wpis że "miejsca przesiadkowe to świetne miejsce do spotkań towarzyskich". Więc skoro nie znasz kryteriów to nie oceniaj i daj grać innym graczom. Takie rzeczy powstają nawet w Poznaniu. Widać że są tam gracze którzy czytają regulamin

Post edited by sinsihsjsjs-PGO on
  • Mazur994-PGOMazur994-PGO Posts: 173 ✭✭✭

@Vhfcb-ING aż sprawdziłem kryteria na stronie wayfarer i jakoś pod "świetne miejsce do spotkań towarzyskich" nie ma wpisu "miejsca przesiadkowe". No chyba, że było o tym w którymś AMA.

Na przyszłość, jak już piszesz takie rzeczy to dobrze jest podać oficjalne źródło, a nie bo w mieście XYZ przechodą, więc tam wiedzą co robią. W Rzeszowie grupa xezar66/66fbi i kondzi8003 przepycha sklepy żabka, które nie są w żadnym stopniu zgodne z kryterium kwalifikacji, a co dopiero z kryterium akceptacji.

Co prawda to nie ja pisałem, ale się wypowiem przy wolnej sobocie. Jest na tym twoim zrzucie ekranu: "znane stacje przesiadkowe".

Pytanie co to dokładnie znaczy "stacja przesiadkowa". Ja rozumiem to tak, że nie każdy przystanek co 200 metrów powinien być punktem trasy, ale te główniejsze punkty przesiadkowe, gdzie przykładowo możesz przesiąść się z miejskiej linii wschód-zachód na północ-południe - to już się nadaje.

Co do Żabki, no to pytanie czy nie można tam aby kupić komiksów. Muszę zapytać, rozejrzeć się jak kiedyś będę.

W Żabka Cafe natomiast można sobie zamówić coś ciepłego do jedzenia, napić się kawy. Idziesz do Żabki, kupujesz sobie kawę, tam są już ludzie co też piją sobie kawkę, zagadujesz, pytasz o coś i już masz nowych kolegów/koleżanki. Wszystko jest kwestią odpowiedniego spojrzenia na temat, bardziej optymistycznego niż pesymistycznego.

Żabka to nie jest jakiś zwykły sklep pierwszej potrzeby gdzie masz w ofercie bułki, masło, ser.

To jest lokalny styl życia klasy średniej i wyższej, w Żabce masz w ofercie dużo różnych wyjątkowych smaków. Kupisz tam chociażby panini, hot-strips, muffiny od wedla, hotdoga z sosem spicy mango, kilkanaście różnych ciekawych napojów gazowanych. Jak dla mnie to jest WOW, to jest coś z czego jako Polacy możemy być autentycznie dumni.

Ja wiem, że niektórzy uważają, że waypointy to powinno być tylko coś wow - jakieś olśniewające dzieła sztuki, murale na cały blok. No ale kryteria nie potwierdzają tego poglądu. Moim zdaniem Niantic chce dodawać również średniej jakości punkty, aby umożliwić graczom grę na co dzień, bez konieczności jechania do dużego miasta, gdzie znajdują się najładniejsze i największe atrakcje. Tutaj trzeba to wypośrodkować wszystko, skrajności nie są dobre.

Większość gier, jak Pokemon GO, ma dodatkowo wbudowane reguły, że punktów na mapie nie może być za dużo, i wyświetlają na mapie tylko wybrane, najlepsze punkty. Więc nie ma ryzyka, że punktów w grze będzie za dużo, gdyż każda gra sobie sama dodatkowy filtr zakłada i pokazuje mniej lub więcej punktów, w zależności od jej specyfiki.

edited February 13

@TrenerSmokuw-PGO nie wiem jak to przeoczyłem. Mój błąd.

Zgadzam się "znane stacje przesiadkowe" to nie powinny być zwykle przystanki a np dworce główne pks/PKP.

Żabka to jest sklep pierwszej potrzeby, jest to głównie sklep spożywczy to raz. Drugi powód odrzutu to fakt iż nie są to "unikalne sklepy lokalne", a zwykła sieciówka. Żabka cafe nie jest też restauracją, więc nie ma żadnego kryterium nominacji, a tymbardziej kryterium akceptacji co by przemawiały za tym, że jest to dobre zgłoszenie.

To co się dzieje w Rzeszowie, akceptacje Żabek czy ostatnio usuwanie zdjęć z POI są to zwykłe wybryki młodocianego hipokryty, który niestety, ale swoim zachowaniem pokazuje, że ma problemy psychiczne.

Co się dzieje na B4?? Dawno nic nie dostałem do wyceny z tego pięknego miasta

@Vhfcb-ING banda micha.... ostatnio bawi się w usuwanie zdjęć z POI jak place zabaw, pomniki etc, jednocześnie przepychają nominacje niezgodne z kryterium akceptacji. Działają na zasadzie "nie spełnia kryterium usunięcia = poprawne POI"

@Mazur994-PGO na forum chyba był niedawno podobny przypadek gdzieś na Śląsku. Też ktoś usuwał portale zmieniając zdjęcia. Takie zachowanie jeśli jest powinno być karalne i zgłaszane by widzieli że coś się dzieje

• Robert4444-INGRobert4444-ING Posts: 800 ✭✭✭✭

@Vhfcb-ING @Mazur994-PGO nikt nie zostanie ukarany i nic nie zrobią. Ten aspołeczny dzban nadal będzie zakładał świeże konta na forum i robił tylko to co umie, bo grać na pewno nie potrafi.

Można mieć dwa podejścia do oceniania:

Albo uwalać większość, i szukać perełek typu Mural 10metrowy. Albo akceptować to wobec czego jest jakaś przesłanka, że jest ok.

Biorąc pod uwagę to co pisze nam Niantic, że powinniśmy na przykład akceptować jakieś małe lokalne biblioteczki które ktoś postawił przed blokiem, no to myśle, że właściwa jest druga opcja. Przecież w erze internetu to taka osiedlowa biblioteczka to nie jest żadne jakieś super miejsce kulturalne. To bardziej wygląda na podciąganie punktu, żeby tych punktów jednak trochę było.

Tak samo często jest tak, że po apelacji jakieś punkty wchodzą, które gracze odrzucają. Czyli znowu gracze są dużo bardziej wybredni niż Niantic.

Ja wiem jaki jest punkt widzenia osób które oceniają tysiące punktów: widzieliście tysiące punktów, nudzą was te średnie propozycje. Rozmawiałem kiedyś z kolegą dlaczego któryś tam raz odrzucają mi boisko osiedlowe, no to powiedział "no słuchaj stary to nie jest nowoczesny wypasiony Orlik tylko boisko pamiętające czasy PRLu, nic specjalnego, daj sobie spokój z tą nominacją, nie przejdzie". No może w skali kraju nic specjalnego, ale jednak w skali osiedla to osiedlowe boisko jest punktem zachęcającym do ruchu i jak najbardziej się kwalifikuje bo spełnia kryteria.

Pamiętaj, że dla Ciebie jest to nieunikalna w skali kraju propozycja, ale dla kogoś jest to punkt trasy który umożliwi mu pogranie w grę i zachęci do spaceru po mieście aby obejść wszystkie te punkty.

Mówicie, że ktoś w Rzeszowie jest aspołeczny. Pewnie tak jest, ale jeśli uwalacie ludziom średnie propozycje punktów trasy to też jest aspołeczne zachowanie, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach albo daleko od centrum miast albo wobec dzieciaków które nie mogą samemu bez rodziców ruszyć się poza swoje osiedle.

• Robert4444-INGRobert4444-ING Posts: 800 ✭✭✭✭

Przez takie podejście jak piszesz wchodzi takie gówno: https://intel.ingress.com/?pll=54.345875,18.428611 Cała okolica jest pełna tego szamba a ci idioci którzy to przepuścili plują Wayfarerowi w twarz. Przekazali dzieciom dostęp do zgłoszeń to mają Wayspoty dosknałej jakości, tak samo jak cały import w Turcji. Na pewno są dumni z ilości pokestopów na swoich wioskach. Tylko pogratulować detrminacji i przepychania swoich zgłoszeń. Następne będą psie kupy.

Jemu chodziło o poi w granicach rozsądku. Są oczywiście stare place zabaw czy boiska nie odświeżone czy z najnowszych lat. Dlaczego nie miałyby mieć szansę zaistnieć? Oczywiście twój przykład zwykłych drzewek przy drodze czy słupki z oznaczeniem numeracji to głupota. Jednak musimy potrafić odróżnić kpinę od normalnych rzeczy. Gdyby te drzewa miały chociaż tabliczkę pomnik przyrody, cóż co kraj to obyczaj...

Sign In or Register to comment.